Skup frytury

Frytura gastronomiczna to specjalna mieszanka tłuszczu do smażenia potraw w restauracjach. Można korzystać z niej dłużej niż ze zwykłych olejów kuchennych, ale prędzej czy później należy wymienić ją na nową. Zużyta frytura stanowi odpad, którego restauracja nie może tak po prostu wylać do kanalizacji. Wykorzystany olej posmażalniczy należy zutylizować lub poddać recyklingowi. Najwygodniej jest zatem zdecydować się na usługę skupu frytury.

Czym jest frytura?

Większość osób wie, że frytura to produkt służący do smażenia w głębokim tłuszczu. Fryturą nazywamy jadalny tłuszcz o dużej odporności na wysoką temperaturę. W skład takiej mieszanki mogą wchodzić: olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej kokosowy, a także tłuszcze zwierzęce. Frytura jest odporna na niekorzystne zmiany chemiczne, które zachodzą w tłuszczu w procesie smażenia, dlatego można używać jej dłużej niż zwykłych olejów kuchennych. Kucharze mogą dążyć do przedłużenia przydatności frytury poprzez dbanie o czystość smażalników czy unikanie częstego studzenia i nagrzewania olejów. W końcu jednak zużyty olej trzeba wyrzucić.

Co robi się ze zużytym olejem?

Zużytego oleju nie wolno wylewać do kanalizacji, ponieważ zastyga on w rurach i może doprowadzić do ich niedrożności, a nawet do wybicia ścieków. W zakresie utylizacji zużytej frytury restauracje obowiązują określone wymagania prawne. Po pierwsze, taki olej powinien być przelewany do szczelnych beczek i bezpiecznie przechowywany. Beczki nie mogą stać bezpośrednio na ziemi, aby w przypadku wycieku nie doszło do skażenia gleby. Również w trakcie transportu oleju konieczne jest przestrzeganie określonych prawnie zasad. Nie wolno dopuścić bowiem, aby wyciek tłuszczu z pojazdu doprowadził do wypadku w ruchu drogowym. Co więc zrobić z fryturą, której nie można już używać w kuchni?

Skup i odbiór zużytego oleju

Odbiór frytury na terenie całego kraju to bardzo wygodne rozwiązanie dla wszystkich lokalów gastronomicznych. Nasza firma zajmuje się transportem i utylizacją frytury, a także jej recyklingiem. To realne działania, które mają na celu ochronę środowiska. Na czym polega usługa skupu frytury? Po zawarciu umowy dojeżdżamy do klienta i odbieramy od niego beczki ze zużytym olejem, wymieniając je na nowe. Odbiór tłuszczu przeprowadzany jest zgodnie z zasadami – bierzemy pełną odpowiedzialność prawną za utylizację takich odpadów i przekazujemy klientom niezbędną Kartę Przekazania Odpadu. Taki dokument to element ewidencji odpadów. Może wydać go tylko legalnie działająca firma, która posiada odpowiednie zezwolenia na skup i utylizację. Co później dzieje się z przekazaną fryturą? Odbiór zużytego oleju przebiega zgodnie z przepisami od początku do końca. Beczki z tłuszczem przewozimy odpowiednio wyposażonymi pojazdami, a zużyty olej jest następnie poddawany procesowi filtracji i oczyszczania. W ramach recyklingu zużyty olej może zostać wykorzystany jako składnik bio paliwa, opał, składnik kosmetyków czy pasz dla zwierząt. Jest to zatem racjonalne wykorzystanie produktu – bez szkody dla środowiska i człowieka.

Warto pamiętać, że zużytego oleju nie można wylać ani oddać w niepowołane ręce. Pozbywając się odpadów, należy działać zgodnie z przepisami. Współpracując z naszą firmą zaoszczędzisz czas i upewnisz się, że zużyta frytura nie zanieczyści środowiska, ale wręcz przeciwnie – zostanie ponownie wykorzystana w dobrym celu. Nie musisz martwić się o żadne formalności i kwestie prawne, ponieważ wszystkie niezbędne dokumenty na potrzeby ewidencji odpadów przygotujemy za Ciebie!