Co zrobić z zużytym olejem gastronomicznym?

Olej jak każda substancja ulega zużyciu, tworząc potencjalnie destrukcyjne i szkodliwe związki. Zgodnie z prawem należy się pozbyć pozostałości po nim w sposób, który nie będzie naruszał bezpieczeństwa środowiska naturalnego i innych ludzi. Zużyty olej jest czymś więcej niż tylko odpadem. To mieszanina substancji, które należy poddać odpowiedniej procedurze utylizacji. Jak ją przeprowadzić? Wszystkiego na ten temat dowiesz się w tym wpisie.

Prawidłowa utylizacja oleju jest wymogiem – nieprzestrzeganie prawa może doprowadzić do katastrofy ekologicznej

Zużyty olej gastronomiczny jest substancją silnie toksyczną. Spalenie lub wylanie go na trawnik jest już silnie szkodliwe dla środowiska i nie należy tego pod żadnym względem robić. Te metody są niezgodne z prawem, a za nieprzestrzeganie prawa grożą konsekwencje prawne. Mówi się, że jeden kilogram oleju może zatruć 5 milionów litrów wody.

Kara za samo wylanie oleju to mandat w wysokości 500 zł. To niewiele, ale proszę pamiętać, że jest to niezwykle nierozsądne zachowanie, bo jeśli taki olej dostanie się do gleby, wód gruntowych, następnie do zbiorników wodnych i domów, możemy sami paść jego ofiarą. Choć jest to mało prawdopodobny scenariusz, to sama wizja powinna nas skutecznie do tego zniechęcać.

Gdzie oddać stary olej

Gdzie oddać stary olej spożywczy?

Sposobem na zużyty olej jest oddanie zużytego produktu do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych. Myśląc skrótem, wystarczy udać się do miejsca oznaczonego jako „PSZOK”. Tam zarówno olej silnikowy, jak i olej spożywczy można dostarczyć w opakowaniu oryginalnym bądź nieoryginalnym.

Jest jednak pewien powód, aby tego nie robić w wyższej przedstawiony sposób. Mianowicie wszystkie rzeczy są tam przyjmowane nieodpłatnie, a zatem nie otrzymają Państwo za to żadnej zapłaty i prawdopodobnie dopłacą Państwo do transportu, ponosząc koszty.

Lepszym rozwiązaniem jest kontakt z firmą Zielone Restauracje. Wystarczy do nas zadzwonić, a my odkupimy od Państwa dowolną ilość oleju i przybędziemy na miejscu odbioru. W przeciwieństwie do publicznych punktów, nie mamy problemów z obsłużeniem większych ilości. Niezależnie od rodzaju oleju i opakowania, w którym jest, przyjmiemy wszystkie odpadki i zapłacimy Państwu przyjeżdżając na miejsce – do restauracji, do zakładu czy w inne dowolne miejsce, gdzie znajdują się odpadki.

Zapraszamy do kontaktu – umów odbiór oleju gastronomicznego

https://www.traditionrolex.com/18

Co zrobić z zużytym olejem gastronomicznym?

Utylizacja zużytego oleju gastronomicznego z restauracji przez wylanie go do zlewu może zakończyć się w tragiczny sposób. Najczęściej olej tężeje i zatyka kanalizację. Zdecydowanie najwygodniej będzie go przekazać naszej firmie, w której zajmiemy się jego utylizacją i recyklingiem przy użyciu specjalistycznych metod. Możemy na Państwa życzenie odebrać olej, dzięki czemu zaoszczędzą Państwo czas i pieniądze, co jest szczególnie istotne w przypadku dużej ilości olejów pochodzących z restauracji.

Jeśli jednak oleju jest mało, co ma najczęściej miejsce w gospodarstwach domowych, można go po prostu zamknąć w szczelnym pojemniku lub butelce i wyrzucić do czarnego pojemnika – na odpady mieszane (resztkowe). Innym sposobem jest transport oleju i pozostawienie go w Punkcie Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych.(PSZOK), gdzie należy zauważyć, że tego miejsca nie zawsze są gotowe na przyjęcie oleju i odpadów z niego pochodzących.

Zarówno w przypadku utylizacji oleju gastronomicznego ceny za usługi utylizacji nie są wysokie, a w przypadku usług takich jak te oferowane przez naszą firmę, jesteśmy gotowi odbierać dla Państwa olej we wspólnie wyznaczonych porach, przy czym to my zapłacimy Państwu za odsprzedanie nam zużytego oleju. Jesteśmy firmą specjalizującą się w odbiorze, produkcji i recyklingu olejów, której misją jest pomoc przedsiębiorcom z sektora gastronomicznego w utrzymaniu zdrowego i zrównoważonego środowiska. Zapraszamy do kontaktu.

Sprawdź także naszą ofertę sprzedaży olejów gastronomicznych.