Czy wiesz jak wygląda recykling olejów gastronomicznych? Poznaj proces jego przetworzenia zużytego oleju w Biopaliwo! Oleje gastronomiczne są nieodłączną częścią naszej codziennej kuchni. Są używane do smażenia, pieczenia, a także jako składniki sałatek i innych potraw. Jednak po ich użyciu często stają się odpadkami, które mogą stwarzać problemy środowiskowe, jeśli nie zostaną właściwie przetworzone. W […]
Co zrobić ze zużytym olejem spożywczym?
Olej spożywczy jest jednym z tych produktów, które często pozostają niedoceniane, jeśli chodzi o potencjał recyklingu. Gdy skończymy smażenie, gotowanie lub przyrządzanie potraw, często nie wiemy, co zrobić ze zużytym olejem. Wylewanie go do zlewu jest złą praktyką, ponieważ może prowadzić do poważnych problemów w systemie kanalizacyjnym. Na szczęście istnieją właściwe metody recyklingu zużytego oleju […]
Skup frytury
Frytura gastronomiczna to specjalna mieszanka tłuszczu do smażenia potraw w restauracjach. Można korzystać z niej dłużej niż ze zwykłych olejów kuchennych, ale prędzej czy później należy wymienić ją na nową. Zużyta frytura stanowi odpad, którego restauracja nie może tak po prostu wylać do kanalizacji. Wykorzystany olej posmażalniczy należy zutylizować lub poddać recyklingowi. Najwygodniej jest zatem […]
Co zrobić z zużytym olejem gastronomicznym?
Olej jak każda substancja ulega zużyciu, tworząc potencjalnie destrukcyjne i szkodliwe związki. Zgodnie z prawem należy się pozbyć pozostałości po nim w sposób, który nie będzie naruszał bezpieczeństwa środowiska naturalnego i innych ludzi. Zużyty olej jest czymś więcej niż tylko odpadem. To mieszanina substancji, które należy poddać odpowiedniej procedurze utylizacji. Jak ją przeprowadzić? Wszystkiego na […]