Blog

Co zrobić ze zużytym olejem spożywczym?

Olej spożywczy jest jednym z tych produktów, które często pozostają niedoceniane, jeśli chodzi o potencjał recyklingu. Gdy skończymy smażenie, gotowanie lub przyrządzanie potraw, często nie wiemy, co zrobić ze zużytym olejem. Wylewanie go do zlewu jest złą praktyką,…

Skup frytury

Frytura gastronomiczna to specjalna mieszanka tłuszczu do smażenia potraw w restauracjach. Można korzystać z niej dłużej niż ze zwykłych olejów kuchennych, ale prędzej czy później należy wymienić ją na nową. Zużyta frytura stanowi odpad, którego restauracja nie może tak po prostu…

Co zrobić z zużytym olejem gastronomicznym?

Olej jak każda substancja ulega zużyciu, tworząc potencjalnie destrukcyjne i szkodliwe związki. Zgodnie z prawem należy się pozbyć pozostałości po nim w sposób, który nie będzie naruszał bezpieczeństwa środowiska naturalnego i innych ludzi. Zużyty olej jest…